Hvis du er en af dem, der skal med familien på kør-selv-ferie til sydens sol i sommerferien, frygter du måske lidt de mange timer i bilen med utålmodige unger på bagsædet. Der er ganske vist tablets og telefoner til at holde de yngste passagerer beskæftiget et godt stykke tid, men ind imellem er det jo rart, at poderne kan hvile øjnene, og det sker jo også, at man løber tør for strøm.

Hvis det er tilfældet, er der ingen grund til panik. Det er bare om at finde de gode, gamle observations-lege frem igen!

Jeg-kan-se-lege: Perfekt tidsfordriv til en lang køretur

Jeg-kan-se-lege er en ultra simpel og hyggelig måde at fordrive nogle timer i bilen på. Som navnet antyder, går det i al sin enkelhed ud på at være den første til at få øje på det, man leder efter. En af deltagerne siger for eksempel “jeg kan se noget grønt”, og de andre skal så finde det, der tænkes på. Inden man starter, aftaler man, om der må kigges efter ting inde i bilen eller kun udenfor. Der må gerne stilles spørgsmål, men kun noget der kan besvares med ja eller nej. Den første, der observerer det valgte objekt, vinder og vælger så noget nyt, og sådan går legen videre. Man kan fortsætte, til man ikke gider mere eller give point for hvert rigtigt svar, og kappes om at nå først til ti for eksempel.
Jeg-kan-se-lege kan varieres på masser af måder. Hvis børnene er gamle nok, kan man skifte sprog og få øvet ordforråd på for eksempel engelsk oven i hatten.

Fordele ved at lege observations-lege i bilen

Udover at være god hjernegymnastik, er observations-lege også en meget social aktivitet. Alle i bilen kan være med, inklusive den der kører. Som chauffør er man jo ellers ofte udelukket fra at deltage i underholdning undervejs, men det er altså ikke tilfældet her. Observations-lege fremmer desuden en god familiedynamik ved at være en tid med hygge og samvær, frem for at hver enkelt sidder fordybet i sin egen aktivitet, hvad enten det er bag en bog eller en tablet.