De fleste bilejere kender det. Årstiderne skifter, og dækkene skal skiftes. Enten er det vinteren, der går på hæld, og sommerdækkene der skal på, eller omvendt kan det være at den koldere tid er på vej, og der derfor skal vinterdæk på køretøjet. Men hvilke dæktyper findes der?

Hvilke dæktyper findes der?

Mange tænker på sommer og vinterdæk, når de tænker på de dæktyper, der er. Det er ikke helt forkert, da man sagtens kan vælge dæk ud fra klimaforholdene. Her taler man om 4 forskellige dæktyper.

Sommerdæk er referencedækket, og er udformet til at kunne klare det, det skal, ved en temperatur på omkring 7 °C. Hvis det er koldere end det, bliver gummiet hårdt, og man mister greb på vejen. Men sommerdæk kan sagtens klare både tørt og vådt føre. Det bør dog nævnes, at køretøjets præcision forhøjes i tørt føre, jo stivere dækmønsteret er. Omvendt vil dæk med mange fordybninger være bedre i vådt føre. Mønsteret er nemlig med til at fortrænge vandet fra kørebanen, så grebet bliver bevaret.

Der er stadig mange, der tror at vinterdæk kun er nødvendige i snevejr. Sandheden er dog, at så snart temperaturerne kommer under 7° C, bør man få vinterdækkene på. I modsætning til sommerdæk, bevarer vinterdæk gummiblandings smidighed ved lavere temperaturer, og slibebanemønsteret, der er mere udskåret gør trækkraften og bremseevnen bedre, når det er koldt.

Til de kolde vintre i norden kan man også vælge at bruge friktionsdæk, der er designede til at klare temperaturer helt ned til -10 °C, samt tilsneede og isede veje flere måneder om året. Det vil dog være mere relevant at anvende denne type dæk for vores nordiske naboer, end i Danmark.

Helårsdæk er en fusion mellem sommer- og vinterdæk. De har ikke helt den samme ydeevne som sidstnævnte, men har egenskaber, der godt kan klare en vinter i områder med forholdsvist milde vintre.

Valg af dæktype er ikke kun begrænset til årstiderne

Der findes sommerdæk, vinterdæk og helårsdæk til alle slags køretøjer, f.eks. personbiler firehjulstrækkere, sportsvogne, varevogne, m.m. Men spørgsmålet om, hvilke dæktyper, der er, er ikke kun begrænset til årstiderne. Man bør træffe valget efter, hvilken biltype, det drejer sig om, anvendelsesbetingelserne og dækkenes særlige egenskaber, som skal være med til samlet set at forbedre kørselsoplevelsen.

Der er f.eks. personbildæk, som er dæk med symmetrisk, asymmetrisk og retningsbestemt mønster. Dette kommer an på, hvad der forventes af dækket. High performance dæk egner sig derimod til kraftfulde og sporty biler, og leverer fremragende præstation, greb og stabilitet i tørt og vådt føre.